Nakon unosa stavki u pripremu fiskalnog dokumenta i eventualno unetih podataka o kupcu na odloženo plaćanje i/ili personalizacije, korisnik, u zavisnosti od interfejsa za unos stavki, poziva dugme za kraj računa (F12) koje se nalazi u objektu "Ostale opcije".

Objekat za izdavanje računa sadrži više različitih celina kao što su: načini plaćanja (Gotovina, Kartica, Ček i td), Numerička tastatura, Kalkulator kusura i dugme za naplatu (ENTER).


1. Načini plaćanja

U zavisnosti od vrste fiskalnog dokumenta dostupni su odgovarajući načini plaćanja. Korisnik premešta fokus načina plaćanja odgovarajućim tasterom (F1, F2, F3...).

1.1. Običan fiskalni račun

           

Podrazumevani način plaćanja je Gotovina. Korisnik ima mogućnost menjanja i kombinovanja načina plaćanja tako da jedan račun može da bude naplaćen gotovinom (F2), karticom (F3), čekom (F4), vaučerom (F6) ili putem instant        plaćanja (F7). Ukupan zbir unetih vrednosti u polja za gotovinu, karticu, ček, vaučer ili IPS ne može biti veći od vrednosti računa. Opcija Ček (F4) se odnosi na čekove građana.


1.2. Personalizovan fiskalni račun

       

Personalizacijom fiskalnog računa na pravno lice, mogući načini plaćanja su Gotovina, Kartica i Virman. Ukoliko je način plaćanja gotovina ili kartica, takav račun se izdaje kao Gotovinski personalizovani račun. Ukoliko je način        plaćanja virman, takav račun se vodi kao virmanski personalizovani račun.

Personalizacijom fiskalnog računa na fizičko lice, mogući načini plaćanja su Gotovina i Kartica i takav račun se vodi kao gotovinski personalizovani račun.??????????????1.3. Račun za kupca na odloženo plaćanje

       

Izdavanjem računa kupcu na odloženo plaćanje, operateru postaje dostupna dodatna opcija F8 Rate. Broj rata se menja u zavisnosti od toga koliko rata je odobreno za tog kupca na odloženo plaćanje. Oprater može da unese manje        rata od definisanog broja ali ne može da unese veći broj. Za povećanje broja rata je potrebno obratiti se odgovornom licu.  

Izdavanje računa kupcu na odloženo plaćanje je isključivo moguće ostalim oblicima plaćanja (F1) što je ujedno i podrazumevani oblik plaćanja za kupce na odloženo plaćanje.

       


2 Numerička tastatura

U zavisnosti od interfejsa za unos podataka, unos je moguć putem Touch Screen-a, alfanumerika ili NumPad-a na tastaturi.


3. Kalkulator kusura


4. ENTER Naplati

Naplata računa